FİNANS

2015 yılında finans sektöründeki gelişmeler

2015 yılında bankacılık sektöründe hem küresel hem de yurt içindeki ekonomik ve siyasi gelişmelerden etkilenmiştir. Global anlamda Fed'in faiz artırımının zamanlaması ve derecesi, Avrupa Merkez Bankası'nın politikaları ve jeopolitik riskler odak noktası olmuştur. Ayrıca Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlaması da gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskı yaratmıştır.

Yıl içinde artan küresel ve siyasi belirsizliklerin yol açtığı Türk Lirası'ndaki değer kaybı ve faizlerdeki yükseliş sektörde kredi büyümesini yavaşlatan etkenler olmuştur. Ayrıca 2015 yılında sektörün sermaye yeterliliği de bu gelişmelerden olumsuz etkilenmiştir. Tüm bu gelişmelere rağmen yıl içinde sektörün kârlılığı %4 artış göstermiştir.

Bu doğrultuda, 2015 yılını bankacılık sektörü için başarılı bir yıl olarak değerlendirmek mümkündür. Sektörün sergilediği performans, bankacılığın sağlam temeller üzerine kurulduğunu bir kez daha teyit etmiştir.

Koç Topluluğu finans sektörü

Koç Topluluğu finans sektöründe Koç Topluluğu ve UniCredit Group'un eşit ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler ve Türkiye'nin ilk tüketici finansman kuruluşu olan Koç Finansman yer almaktadır.

1944 yılında Türkiye'nin ilk özel bankası olarak kurulan Yapı Kredi ve kendi alanlarında öncü konumda faaliyet gösteren iştirakleri Koç Finansal Hizmetler bünyesinde yer almaktadır. Yapı Kredi, sürdürülebilir, müşteri odaklı bankacılık anlayışı ve yenilikçi yaklaşımı ile Türkiye'nin en değerli 10 markasından biridir. Güçlü bir finansal hizmet grubu olan Yapı Kredi, faaliyetlerini Perakende Bankacılık (bireysel bankacılık, KOBİ bankacılığı, Platinum Bankacılık ve kartlı ödeme sistemleri), Kurumsal ve Ticari Bankacılık ile Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi altında yürütmektedir. Banka'nın operasyonları, portföy yönetimi, yatırım, finansal kiralama ve faktoringden oluşan yurt içi iştirakleri ile Hollanda, Rusya, Azerbaycan ve Malta'daki yurt dışı bankacılık iştirakleri tarafından desteklenmektedir.

2015 yılında Yapı Kredi'nin şube sayısı 1.000'e, ATM ağı 4.332'ye ulaşmıştır. Toplam çalışan sayısı 19 bini geçen Yapı Kredi'nin, aktif müşteri sayısı 11 milyona, toplam müşteri sayısı ise 21,3 milyona yükselmiştir. Banka, yıl boyunca hem yerel hem de uluslararası saygın kuruluşlar tarafından farklı alanlarda 30'a yakın ödüle layık görülmüştür.

Yapı Kredi için 2015 yılı, hızla değişen dünya ve farklılaşan müşteri talepleri ile birlikte mobil bankacılık başta olmak üzere tüm dijital kanalların da geliştirilip zenginleştirildiği bir yıl olmuştur. Bankacılığın dijital dönüşümüne öncülük eden Yapı Kredi'nin son 2 yılda dijital bankacılık aktif müşteri tabanı %80 genişlemiş ve 2,6 milyon müşteriye ulaşmıştır. Bu dönemde Yapı Kredi'nin internet bankacılığı pazar payı 330 baz puan yükselerek %14,9'a ve mobil bankacılık pazar payı 147 baz puan yükselerek %12,4'e ulaşmıştır. 2015 yılsonu itibarıyla alternatif dağıtım kanallarının toplam bankacılık işlemlerindeki payı %85 seviyesinde olup, sektördeki en yüksek seviyelerden biridir.

Müşterilere satış noktasında finansman alternatifleri sunmak üzere kurulan Koç Finansman, başta otomotiv sektörü olmak üzere konut, eğitim, beyaz eşya ve benzeri alanlarda kredi çözümleri sunmaktadır. Koç Finansman marka ve sektör bağımsız çalışan tek finansman şirketi olup; krediye konu olan ürün veya hizmetin satışını yapan bayiler kanalıyla, şubesiz bir yapıda finansal çözümler sunmaktadır. Koç Finansman'ın 2015 yılı aktif büyüklüğü 3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.