Yapı Kredi Bankası

Yapı Kredi’nin 70’inci yılı, sektördeki konumunu güçlendirmek ve uzun vadede sürdürülebilir kârlılığı yakalamak amacıyla hayata geçirdiği büyüme stratejisinin de ilk yılı olmuştur.

Yapı Kredi Capital Dergisi tarafından yapılan “Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri” araştırmasında en beğenilen üç bankadan biri seçilmiştir.

Türkiye’nin 4’üncü büyük özel bankası olarak sektördeki en köklü ve sağlam kurumlardan biri olan Yapı Kredi, 2014 yılında 70’inci yılını kutlamıştır. Banka, kartlı ödeme sistemleri, bireysel bankacılık ve KOBİ bankacılığını içeren perakende bankacılık, kurumsal ve ticari bankacılık, özel bankacılık ve varlık yönetimi alanlarında 10,6 milyon müşteriye hizmet sunmaktadır.

Müşteri Odaklı Akıllı Büyüme

Yapı Kredi, 2014 yılında birçok yatırım gerçekleştirmiştir. Toplam çalışan sayısı yaklaşık 1.850 kişi artarak 18.500’e ulaşmıştır. Şube ağına 60 yeni şube eklenerek 70’inci yılını 1.000’in üzerinde şube ile kapatan Yapı Kredi, ayrıca 200’den fazla şubesini yenilemiştir. Müşteri kazanımı önceki senelere göre 2,7 kat artarak 600 bine ulaşmıştır. Öte yandan, ATM sayısı 600’den fazla artarak toplam 3.606’ya yükselmiştir. Hizmet ağı, 3 ödüllü çağrı merkezi, yenilikçi internet şubesi, öncü mobil şubesi ve bu yıl lanse edilen yeni nesil bankacılık platformu Nuvo’yu da içermektedir. Yapı Kredi, alternatif dağıtım kanallarının toplam bankacılık işlemlerindeki %83 payı ile sektörün öncüleri arasındadır.

2014 yılında Yapı Kredi, toplam nakdi ve gayrinakdi krediler hacmini %27 artırarak 174,3 milyar TL’ye taşımış, özel bankalar arasındaki sıralamada bir basamak yükselerek 2014 yılını 3’üncü büyük olarak tamamlamıştır. Nakdi kredi hacmi özellikle TL cinsinden işletme kredileri, bireysel ihtiyaç kredileri ve KOBİ kredilerindeki güçlü büyüme sayesinde %26 artışla 125,5 milyar TL’ye ulaşmıştır. Böylelikle, Yapı Kredi toplam nakdi kredilerdeki pazar payını 70 baz puan artışla %10,2’ye yükseltmiştir.

Aynı dönemde toplam mevduat hacmi %22 ile sektörün 2 katından fazla büyüme göstererek 107,6 milyar TL’ye ulaşmıştır. Yapı Kredi’nin toplam mevduat pazar payı 90 baz puan artışla %10,0 olarak gerçekleşmiştir.

Yapı Kredi 2014 yılında 2.056 milyon TL net kâr elde etmiştir. Banka’nın maddi ortalama özkaynak kârlılığı %12 olurken, sermaye yeterlilik oranı ise güçlü kredi büyümesine rağmen %15 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmiştir.

Aktif kalitesi açısından ise Yapı Kredi, takipteki krediler oranını sektördeki 20 baz puanlık artışa karşın 10 baz puan azaltarak sektörden daha iyi bir performans sergilemiştir.

Yapı Kredi toplam gelirlerini geçen yıla kıyasla %9 artırarak 8.754 milyon TL’ye çıkarmıştır. Net faiz marjında sektörde 20 baz puan daralma görülürken, Yapı Kredi’nin net faiz marjı etkin fiyatlama sayesinde sadece 10 baz puan daralarak %3,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Ücret ve komisyonlar, yasal düzenlemelerin etkisine rağmen yıllık %10 artış göstermiştir. Giderler açısından Banka, büyümeye yönelik girişimler ve aynı zamanda disiplinli olağan gider yönetimi ile yıllık %17 büyüme kaydetmiştir.

Kuvvetli ve çeşitlendirilmiş fonlama tabanı

Banka, 2014’te de fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeyi sürdürmüştür. Yıl boyunca sendikasyon, seküritizasyon, tahvil ihracı ile diğer finansal enstrümanları kullanarak 2014 yılında yaklaşık 5,7 milyar ABD Doları kaynak sağlamıştır.

Başarılı bir yılın ödülleri

Yapı Kredi, hem bankacılık hem de sosyal konularda ihtiyaçları doğru okuyan yaklaşımı ve performansı ile büyük takdir toplamıştır. Banka, yıl boyunca hem yerel hem de uluslararası saygın kuruluşlar tarafından farklı alanlarda 30’dan fazla ödüle layık görülmüştür.

Yapı Kredi Capital Dergisi tarafından yapılan “Türkiye’nin En Beğenilen Şirketleri” araştırmasında en beğenilen 3 bankadan biri seçilirken, yenilikçi yaklaşımı sayesinde International Finance Magazine tarafından “2014 Yılının En Yenilikçi Bankası” ödülüne layık görülmüştür.

Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu

2014’te Yapı Kredi’nin Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu 88,16’dan 92,51’e yükselmiştir.

2015’e bakış

Yapı Kredi, kuruluşundan bu yana olduğu gibi “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışıyla kârlı büyüme ve sürdürülebilir performans stratejisi kapsamında yatırımlarına devam etmeyi hedeflemektedir.

Banka, müşteri odaklı yaklaşımıyla sektörde pozitif ayrışarak öncü pozisyonunu sektörün üzerinde büyüyerek pekiştirmeyi amaçlamaktadır.