CEO’nun Değerlendirmesi

Topluluğumuz için 2014 yılının önemi, tarihimizin en büyük organik yatırım dönemi olmasıydı.

Değerli Hissedarlarımız ve Paydaşlarımız,

Tüm dünyada ve ülkemizde ekonomik ve siyasi dalgalanmalara sahne olan 2014 yılını Koç Topluluğu olarak başarılı sonuçlarla kapattık. Konsolide ciromuz 68,6 milyar TL, ana ortaklık payı net dönem kârımız ise 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti.

Sürdürülebilir büyüme çerçevesinde yatırım, ihracat, Ar-Ge ve inovasyonda liderliğe devam

Topluluğumuz açısından 2014 yılının önemi, tarihimizin en büyük organik yatırım dönemi olmasıydı. Büyüme odaklı büyük çaplı yatırımlarımızı planladığımız şekilde gerçekleştirdik ve üst üste yeni ürün, fabrika ve tesis açılışları yaptık. Toplam kombine 7,6 milyar TL tutarında rekor bir yatırıma imza attık.

Diğer yandan, sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz çerçevesinde teknolojiye ve inovasyon yatırımlarına liderlik etmek, en büyük önceliklerimizden biri olmaya devam ediyor. Bu kapsamda bu yıl da Ar-Ge yatırımları ve patent geliştirme konusundaki liderliğimizi koruduk. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda Arçelik “Ar-Ge Liderliği” ve “Teknoloji Geliştirmede Liderlik” ödüllerine layık görüldü. Ayrıca “İnovalig İnovasyon Liderleri Ödülleri”nde de şirketlerimiz başarılı sonuçlar elde etti. İnovasyon Stratejisi kategorisinde Arçelik 1‘inci sırada, Tofaş 2‘nci sırada ödül aldı. Diğer kategorilerde de Tüpraş, Ford Otosan ve Yapı Kredi ilk 5’te yer aldı.

Bu yıl da Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından verilen ihracat ödüllerinde şirketlerimiz başarılarını devam ettirdiler. Tüpraş ihracat liderliğini korurken, Ford Otosan 2’nci, Tofaş 5’inci ve Arçelik 6’ncı sırada yer aldı.

“Biz değilsek kim” dedirten büyük atılımlar

2014’te enerji sektöründe liderliğimizi sürdürürken, heyecanla üzerinde çalıştığımız yatırımlarımızı tamamlamanın mutluluğunu yaşadık.

Tüpraş’ın iskele, demiryolu bağlantıları ve finansman gideri dahil 3 milyar ABD Dolar’lık Fuel Oil Dönüşüm yatırımının açılışını, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 15 Aralık 2014 tarihinde gururla gerçekleştirdik.

Türk özel sektörünün tek kalemde gerçekleştirdiği bu en yüksek sanayi yatırımı ile ülkemizin enerji ithalatını net 1 milyar ABD Doları azaltmayı bekliyoruz.

Ayrıca Enerji ve akaryakıt sektörlerinde ilk ve tek olan Tüpraş Ar-Ge Merkezi Kampüsü’nü 2014 yılı başında faaliyete geçirdik.

Opet, sektöründe pazar payını en çok artıran şirket olarak bu yıl da 2’nciliğini korudu.

Aygaz Grubu, Aygaz-Mogaz-Lipet markalarıyla sektörde açık ara liderliğini sürdürdü.

Demir Export, iş güvenliği standartlarının en üst seviyelerde tutulduğu “tam mekanize” Soma Eynez yeraltı kömür madeni yatırımlarını 2015’te üretime geçecek şekilde tamamladı.

AES’in, Entek’te sahip olduğu hisseler Koç Holding ve Aygaz tarafından satın alındı.

Türk otomotiv sektörünün kuruluşundaki öncü rolümüzü, ülkemizi küresel ölçekte güçlü bir şekilde temsil ederek devam ettiriyoruz.

Ford Otosan’ın geliştirdiği yeni Ford Courier’in üretimi için Gölcük’teki ikinci fabrikamızı, dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 22 Mayıs 2014 tarihinde açtık. Böylece toplam kapasite yılda 415 bin araca çıktı. Ayrıca Kocaeli fabrikasında üretilmekte olan Transit’lerin yeni modelleri devreye girdi. Böylece şirketimiz, 1,4 milyar ABD Dolar’lık yeni model ve fabrika yatırımlarını tamamlamış oldu.

Türk otomotiv endüstrisinin en büyük Ar-Ge merkezi yine Ford Otosan bünyesinde devreye girdi.

Tofaş, Kuzey Amerika ve Kanada’ya Doblo ihracatına Ekim ayında başladı. İhracat törenini Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla 3 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirdik. 2015’in ikinci yarısında üretimine başlanacak yeni B Sedan otomobil projesi için yatırımlarımız devam ediyor.

2016’da devreye alınacak biri hatchback diğeri station wagon

C segmentinde iki yeni binek otomobil projesine daha imza atıldı. Bu araçlarla birlikte Tofaş’ın toplam yatırım tutarı 1,4 milyar ABD Doları’na ulaşıyor.

Otokoç Otomotiv, 30 bine ulaşan araç parkıyla Asya, Avrupa ve Afrika Bölgesi’nde 2’nci büyük Avis lisansiyesi konumunda. 2014’te Kazakistan faaliyetlerine başladı. Günlük araç kiralama işinde “Avis” markasıyla 1’inci, “Budget” markasıyla 2’nci sırada yer alıyor.

Otokar, Altay Milli Tank Projesi‘nde takvime uygun olarak testlere devam etti ve son iki prototipin imalatlarını tamamladı. Küçük ve orta boy otobüs pazarının lideri Otokar’ın, Avrupa’daki satışları da büyüyor.

RMK Marine, dört adet sahil güvenlik gemisi projesini başarıyla tamamladı. Ticari gemi alanında “tekne yapısından bağımsız kargo tanklarına sahip, dünyada üretilen en büyük asfalt tankeri” unvanını taşıyan iki tankeri denize indirdi.

60’ıncı yılını kutlayan Türk Traktör, 17 Haziran 2014 tarihinde, Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Fikri Işık’ın katılımlarıyla Adapazarı Erenler’de açılan yeni fabrikası ile Avrupa’nın en büyük traktör tesislerinden biri konumuna geldi.

Arçelik, Türkiye’de güçlü liderliğini korurken, Romanya’da Arctic ve Güney Afrika’da Defy markaları ile açık ara pazar liderliğini sürdürdü. Şirketimiz, Singapur’da ve Tayland’da lansman yaparak bu bölgedeki konumunu güçlendirdi. Tayland’da 100 milyon ABD Dolar’lık yatırım ile yapacağı buzdolabı fabrikasının inşaatına 2015’in Ocak ayında başladı.

70’inci yılını kutlayan Yapı Kredi Bankası şube sayısını 1.000’in üzerine, ATM sayısını ise 3.600’e çıkarttı. Bankamız, bu yıl da kredi kartı alanındaki 24 yıllık liderliğini pekiştirdi. Finansal kiralamada açık ara liderliğini, faktoring, yatırım fonları ve hisse senedi işlem hacminde de öncü konumunu sürdürdü.

Pazarının açık ara lideri Koçtaş, üç yeni mağaza açarak toplam mağaza sayısını 43’e yükseltti.

Tat Gıda, “Odaklı Büyüme Stratejisi” çerçevesinde Harranova Tarım ve Maret operasyonlarından çekildi. Süt ürünleri portföyünü, Ege’nin peynir konusunda uzmanlaşmış işletmesi Moova’nın tesisini satın alarak güçlendirdi.

Setur Marinaları, Kalamış ve Fenerbahçe marinalarının işletme haklarını 664 milyon ABD Doları karşılığında 30 seneliğine kazandı. Ayrıca, Marintürk Grubu’ndan biri İstanbul’da, ikisi Göcek’te olmak üzere üç marinanın satın alınmasına ilişkin sözleşme imzalandı; Rekabet Kurumu’nun kararını bekliyoruz.

Divan Grubu, altı yeni projeye imza attı ve toplam otel sayısını 18’e yükseltti.

Tüm bu başarılarımıza ulaşmakta en büyük desteği veren tüm paydaşlarımıza, hissedarlarımıza, müşterilerimize, bayilerimize, tedarikçilerimize, sendikalarımıza ve çalışanlarımıza teşekkürlerimizi arz etmek istiyorum. Hedefimiz her zaman kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak paydaşlarımız için sürekli ve yüksek getirili yatırımlar yaratabilmektir. Hem hissedar ve paydaşlarımıza hem de ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla,

Osman Turgay Durak