Tofaş

Lider Pozisyonlar

Yurt içi pazarda en çok satan binek otomobil: Fiat Linea %5,6 pazar payı

Yurt içi pazarda en çok satan hafif ticari araç: Fiat Doblo %11,5 pazar payı

Satışlar içindeki yerli üretim payı itibarıyla uzun yıllardır sektörün lideri

Yurt Dışı Gelirlerinin Payı

%60

Vergi Öncesi Kâr

477 milyon TL

Net Kâr

434 milyon TL

Ortaklık Yapısı

Koç Holding %37,59
Diğer Koç %0,27
Fiat %37,86
Halka Açık %24,29

www.tofas.com.tr

Türk otomotiv sektörünü ileriye taşımak için bugünden 20 yıl sonrasını planlıyoruz.

Müşteri beklentilerini iyi anlayarak yeni araç yatırımlarımızda Ar-Ge ve inovasyona öncelik veriyoruz.

Tofaş, iç pazarda Fiat markasıyla binek araçta %7,6 pazar payı ve 50.256 adetle 5’inci sırada; hafif ticari araçta %25,1 pazar payı ve 47.337 adetle 2’nci sırada ve toplam satışlarda da %11,2 pazar payı ve 97.593 adetle 4’üncü sırada yer almaktadır.

Alfa Romeo, Lancia ve Jeep markaları başarılı bir yıl geçirerek toplam satışlarda bir önceki yıla göre %30 artış göstermiştir.

İhraç pazarlarını çeşitlendirme stratejisi

Tofaş’ın 2013 yılı toplam üretimi 244.614 adet olup Türkiye’de toplam otomotiv üretiminin %22’si Tofaş tarafından gerçekleştirilmiştir. 160.319 adet araçla 2013’te Türkiye’nin otomotiv ihracatında 3’üncü sırada yer alan Tofaş, ayrıca Avrupa otomotiv pazarlarındaki daralmaya karşı geliştirdiği ihraç pazarlarını çeşitlendirme stratejisi sayesinde 2012’ye göre ihracat hacmini %4,1 oranında artmıştır.

Yeni çıkan modeller

2013 yılında yeni çıkarılan ürünlerden Fiat 500 ailesinin 5 kapılı yeni üyesi 500L Türkiye’de satışa sunulmuştur. Ducato modelinin kasalı kamyonet ve minibüs üst yapım seçenekleri tüketiciyle buluşmuştur. Doblo modelinin ise uzun gövde seçeneğinde yüksek tavanlı Doblo XL versiyonu devreye alınarak yük ve eşya taşımacılığı için daha verimli bir seçenek hâline getirilmiştir. Bunlara ek olarak Lancia’nın mini şehirli modeli Ypsilon Türkiye’de satışa sunulmuştur.

Jeep markasının Grand Cherokee modeli yenilenen yüzüyle Temmuz ve yenilenen Compass modeli ise Ağustos aylarında pazardaki yerini almıştır. 2013’teki bir diğer öne çıkan model de Maserati’nin 4 kapılı lüks sedan modelleri Quattroporte ile Ghibli olup, yıl içinde satışa sunulmuştur.

Öne çıkan yatırımlar

2013 yılında toplam 196 milyon ABD Doları tutarında yatırım gerçekleştiren Tofaş, yeni model projeleri kapsamında 880 milyon ABD Doları yatırıma imza atarak, ilgili teşvik onaylarını almıştır. Bu yatırımlar içinde en önemli kalemler 360 milyon ABD Doları tutarında Doblo’nun Amerika’ya adaptasyonu ve yenilenme yatırımı ile 520 milyon ABD Doları tutarında yeni binek oto yatırımı olmuştur.

Finansal sonuçlar

Avrupa pazarlarında görülmekte olan daralmanın devam etmesi ve yurt içi pazarda hafif ticari araç satışlarının payının düşmesine karşın Tofaş, 2013’te 434 milyon TL net kâr açıklayarak ekonomide ve pazarda görülen dalgalanmalara karşı ne kadar dirençli olduğunu ortaya koymuştur.

Şirket, önümüzdeki 10 yılı güvene alacak yeni modellerin yatırımlarının devam etmekte olduğu 2013 yılında dahi finansal yapısında hiçbir bozulma olmadan yoluna devam etmiştir. Tofaş, 2013 yılında 512 milyon ABD Doları dış ticaret fazlası vererek ülkemiz ekonomisine de önemli katkı sağlamıştır.

Başlıca ödüller ve başarılar

• Tofaş, 2006’da başlattığı WCM – Dünya Klasında Üretim Programı’yla 2013’te tüm Fiat fabrikaları arasında “Altın Seviye”ye yükselmiştir.
  • ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) tarafından verilen Yılın Gladyatörleri Ödülleri kapsamında;
    • Fiat Linea 2013 “Yılının En Çok Satan Otomobil” ödülü
    • Lancia “Yılın En Hızlı Büyüyen Markası” ödülü
    • Fiat 500 iletişim ödülü almıştır.
  • Fiat Doblo, hafif ticari araç pazarında segmentinde en çok satılan model olmuştur.
  • Avrupa Birliği İş Sağlığı ve Güvenliği Ajansı tarafından, Tofaş’ın, “Adım Adım İş Güvenliği” projesine en iyi uygulama ödülü verilmiştir.
  • Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu yıl 40’ıncısı düzenlenen “Ekonomiye Değer Katanlar” ödül töreninde 3 dalda ödüle layık görülen Tofaş; İhracat ve Kurumlar Vergisi kategorilerinde ödül alırken “İnovasyon” dalında “Ekonomiye Değer Katanlar” büyük ödülünün sahibi olmuştur.
  • Tofaş, ÖDTÜ Öğrencileri tarafından otomotiv sektöründe “Yılın Girişimcisi” seçilmiştir.

2014 ve sonrası

2014’te, makroekonomik dinamiklerin etkisiyle iç pazarda talebin 2013 yılının gerisinde kalacağı; diğer taraftan Avrupa’dan gelen olumlu sinyallerle, sektörün ihracat potansiyelinin yükseleceği tahmin edilmektedir. Tofaş açısından 2014’ün, Şirket performansının iç pazar ve ihracat faaliyetleriyle dengelendiği, ilk adımları atılan yeni yatırımların hayata geçeceği stratejik bir yıl olması beklenmektedir. Doblo Amerika projesinde 2014 yılının ikinci yarısından itibaren üretime başlanması planlanmaktadır. Diğer taraftan, 2015 yılında üretimine başlanılması düşünülen yeni binek otomobil projesinde de, altyapı çalışmaları anlamında 2014 yılı boyunca birçok sürecin tamamlanması hedeflenmektedir. Tofaş 2014’te ayrıca Ar-Ge alanında da önemli yatırımlara imza atmayı planlamaktadır.

Uzun vadeli hedef ve stratejiler kapsamında, Ar-Ge ve inovasyona odaklanarak “dünyanın her bölgesinde, müşteri memnuniyetini tam anlamıyla karşılayan araç ve teknolojiler geliştirmek” vizyonuyla hareket eden Tofaş, bu vizyon doğrultusunda, rekabetçi binek ve ticari araçlar geliştirerek Türk toplumuna, ekonomisine, ortaklarına ve diğer paydaşlarına değer yaratma hedefiyle ilerlemektedir.

Risk yönetiminde öncelikler

Tofaş’ta risk yönetimi yasal mevzuatlara uygun olarak ve doğrudan Yönetim Kurulu’na raporlamak üzere organize edilmiştir. Risk yönetiminin temeli; “Şirket varlıklarının ve değerlerinin korunması”, “ticari, finansal ve operasyonel güvenin sağlanması” ve bunların yanı sıra “kurumsal risk yönetiminde sürdürülebilirlik” esaslarına dayanmaktadır.

KOÇ FIAT KREDİ

Tofaş çatısı altında satışa sunulan markalara finansal çözüm hizmetleri sağlayan Koç Fiat Kredi, 2013 yılında 41.000 adet araca, 1.005 milyon TL tutarında kredi kullandırarak Tofaş’ın perakende satışlarının %56’sını kredilendirmiştir. Şirket’in kredi portföyü 1.245 milyon TL’ye ulaşmıştır.

Koç Fiat Kredi, 2013 yılında kullandırılan kredilerin finansmanına yönelik toplam 190 milyon TL nominal değerde menkul kıymet ihracı gerçekleştirmiştir. Yılsonu itibarıyla ihraç edilen menkul kıymet bakiyesi 405 milyon TL nominal değerdedir.