Kilometre Taşları

1926

KURULUŞ

Vehbi Koç, 16 yaşında Ankara’da babasının açtığı bakkal dükkanı ile ticaret hayatına atılır. Koç Topluluğu’nun resmi kuruluşunu simgeleyen 31 Mayıs 1926’da Koçzade Ahmet Vehbi adıyla Ankara Ticaret Odası’na kaydolur.

1930’lar

İLK ANONİM ŞİRKET: KOÇ TİCARET A.Ş.

1938 yılında Koç Ticaret A.Ş. kurulur. Koç Topluluğu’nu meydana getiren girişimlerin temeli ve gelişme merkezi olan Şirket’in bir özelliği de, çalışanlarını kâra ortak eden ilk Türk şirketi olmasıdır. Bu dönemde yabancı temsilcilikler alınır. ABD’deki ilk Türk şirketi olan Ram Commercial Corporation kurulur.

1940’lar

İLK ENDÜSTRİYEL GİRİŞİM

1940’ların sonuna doğru imalata yöneliş başlar. 1948’de General Electric ile iş birliğine gidilerek, Koç Topluluğu’nun ilk endüstriyel girişimi olan ampul fabrikası kurulur.

1950’ler

ULUSLARARASI İŞBİRLİKLERİ

1951’de General Electric ile ilk Türk-Amerikan ortak yatırımı gerçekleştirilerek ilk Türk ampulü piyasaya sürülür. Ford Motor Company ile otomotiv alanında geliştirilen işbirliğini 1959 yılında Otosan’ın kuruluşu takip eder.

1960’lar

KURUMSALLAŞMA

Hedeflenen hızlı büyümeyi ve genişleyen faaliyet alanlarını daha uygun bir örgütleme ve daha kurumsal bir yapı altında gerçekleştirebilmek amacıyla, 1963’te Koç Holding A.Ş. kurulur. Vehbi Koç, Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olur.

Topluma hizmet etmek amacıyla ülkemizin ilk ve en büyük vakfı olan Vehbi Koç Vakfı 1969 yılında kurulur.

1970’ler

İLK HALKA ARZ

Halkın tasarruflarını yatırıma yönelterek Türkiye’nin ekonomik gelişmesine katkıda bulunacak büyük yatırımlar için sermaye birikimini sağlamak amacıyla, halka açılmaya odaklanılır. Aygaz ve Koç Holding’in hisse senetlerinin bir kısmı Koç Topluluğu personeline satılır. 1970 yılında kurulan Kav’ın hisse senetleri ise halka arz edilir.

BÜYÜME VE İHRACAT

1970’lerde Koç Topluluğu gelişimini hız kesmeden sürdürerek bünyesine yeni şirketler katar; ihracata yönelir ve dış ticaret şirketleri kurar.

1980’ler

İKİNCİ NESİL İŞ BAŞINDA

Kurumsallaşmaya inanan Vehbi Koç, 1984 yılında Koç Holding İdare Meclisi Başkanlığı’nı oğlu Rahmi M. Koç’a devreder.

1987

VEHBİ KOÇ “DÜNYADA YILIN İŞ ADAMI”

Vehbi Koç, Milletlerarası Ticaret Odası tarafından “Yılın İş Adamı Ödülü”ne layık görülür.

İLK ÖZEL MÜZE

Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım müzesi 1980 yılında kurulur.

1990’lar

25 ŞUBAT 1996: TÜRKİYE “CUMHURİYET ÇINARI”NI YİTİRİR

Vehbi Koç, 25 Şubat 1996 günü yaşama veda eder. 95 yıllık hayatının her anını dolu dolu geçirmiş olan Vehbi Koç, ömrünün son anına kadar çalışmayı sürdürmüştür.

KOÇ TOPLULUĞU BANKACILIKTA BÜYÜYOR

1986 yılında American Express Company ortaklığıyla kurulan Koç-Amerikan Bank ile bankacılığa adım atan Koç Holding, 1992 yılında bankanın tüm hisselerini satın alarak adını Koçbank olarak değiştirir.

2000’ler

YENİ BİN YILA YENİ VİZYON

Koç Topluluğu yeni bin yıla yeni bir vizyonla girer: “Dünyanın lider şirketlerinden biri olmak”

3’ÜNCÜ NESİL BAYRAĞI DEVRALIYOR

Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 4 Nisan 2003 tarihinde oğlu Mustafa V. Koç’a devreder.

2005-2010

ENERJİ VE FİNANS ALANLARINDA DEV YATIRIMLAR

Sürdürülebilir büyüme hız kesmeden devam ederken, Koç Topluluğu, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş’ı ve Türk bankacılık sektörünün devlerinden Yapı Kredi Bankası’nı bünyesine katar.

KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ İMZALANIYOR

Koç Holding’in kuruluşundan bu yana sürekli gelişen sorumlu vatandaşlık olgusu, 2006 yılında Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin imzalanması ile resmi bir politika olarak uluslararası boyuta taşınır.

2011-2013

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ...

Koç Topluluğu; cirosu, ihracatı, BIST’deki payı ve çalışan sayısı ile Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğudur. Ulusal ve uluslararası platformda aldığı ödüllerle Türkiye ekonomisinin itici gücü olan ve dünyadaki konumunu sürekli güçlendiren Koç Holding, bugün dünyanın en büyük 217’nci şirketidir. Sürekli ve değişmeyen hedefi tüm paydaşları için artan oranda katma değer yaratmak olan Koç Topluluğu, tüm faaliyetlerini uluslararası standartlarda kurumsal yönetim, müşteri memnuniyeti, toplumsal sorumluluk anlayışı ve çevreyi koruma prensipleri ile yürütmektedir.

ZAMANIN RUHUNU OKUMAK

2013 yılının temasını “Zamanın Ruhunu Okumak” olarak belirleyen Koç Topluluğu, 88 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin sanayileşmesinden globalleşmesine kadar pek çok atılımında trendleri doğru okuyarak rakiplerinden ayrışmayı başarmış ve lider pozisyonlarıyla anahtar rol oynamıştır. Günümüzde Türkiye’nin en büyük Şirketler Topluluğu olarak gelecekte de tüm paydaşları için değer yaratmaya devam edecektir.