Finans

Koç-Amerikan Bank ile 1980’li yıllarda büyümeye başladığımız bankacılık sektöründe ülkemiz ekonomisi ve sektördeki değişimleri doğru okuduk ve 2005 yılında Yapı Kredi Bankası’nı da bünyemize katarak finans sektörünün en önemli oyuncularından biri olduk.

Önümüzdeki dönemde de akıllı büyüme stratejimizi; müşteri odaklı bankacılık, güçlü ve çeşitlenen fonlama, sürdürülebilir performans ve sürekli yenilenen hizmet ağıMIZ ile birleştirerek, sektörde müşterisine en iyi ürün ve hizmeti sunan lider oyunculardan biri olmaya devam edeceğiz.

Artan volatilite ve otoriteler tarafından alınan makro-ihtiyati tedbirlere rağmen bankacılık sektörü büyümesini yıl boyunca devam ettirmiştir. Krediler, yıllık %33 artara 995 Milyar TL'ye, mevduat ise yıllık %24 artarak 951 Milyar TL'ye yükselmiştir.

2013 yılında bankacılık sektörü

2013 yılında Türk bankacılık sektörü, hem global hem de yerel gelişmeler nedeniyle yılın birinci ve ikinci yarısında oldukça değişken bir ortamda faaliyet göstermiştir.

Artan volatilite ve otoriteler tarafından alınan makro-ihtiyati tedbirlere rağmen bankacılık sektörü büyümesini yıl boyunca devam ettirmiştir. Krediler, yıllık %33 artarak 995 milyar TL’ye, mevduat ise yıllık %24 artarak 951 milyar TL’ye yükselmiştir. Böylelikle kredilerin mevduata oranı sektörde 8 puan artarak %111 seviyesine yükselmiştir.

Yasal düzenlemelerin sektör üzerindeki etkisinin yoğun şekilde hissedildiği bir yıl olan 2013’te bankacılık sektörünün net kârı Yapı Kredi Sigorta satışı hariç sabit kalarak 22,5 milyar TL düzeyinde gerçekleşmiştir. Öte yandan, sektörde fonlama kaynaklarının çeşitlenmesi devam etmiş, yerli para cinsinden tahvil ihraçları toplam 28 milyar TL’ye, yabancı para cinsiden tahvil ihraçları 15 milyar ABD Doları’na, sermaye benzeri kredi ihraçları ise 10 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır.

Koç Topluluğu Finans Grubu

Finans Grubu çatısı altında Koç Topluluğu ve UniCredit Group’un eşit ortaklığı olan Koç Finansal Hizmetler ve Türkiye’nin ilk tüketici finansman kuruluşu olan KoçFinans yer almaktadır.

Koç Finansal Hizmetler bünyesinde 1944 yılında Türkiye’nin perakende bankacılık odaklı ilk ulusal çaplı özel bankası olarak kurulan Yapı Kredi ve kendi alanlarında öncü konumda faaliyet gösteren iştirakleri yer almaktadır.

Yapı Kredi, kredi kartları, bireysel bankacılık ve KOBİ bankacılığını içeren perakende bankacılık, kurumsal ve ticari bankacılık, özel bankacılık ve varlık yönetimi alanlarında hizmet sunmaktadır.