CEO’nun Değerlendirmesi

Teknolojiye ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla öncü rolümüzü sürdürmek en önemli önceliklerimizden biri olmaya devam ediyor.

Osman Turgay Durak
CEO

Değerli Hissedarlarımız ve Paydaşlarımız,

Koç Topluluğu olarak 2013 yılında, hem yurt içinde hem yurt dışında gelişen zorluklara rağmen başarılı sonuçlara ulaştık. Konsolide ciromuz 66,2 milyar TL olarak gerçekleşirken, azınlık payı sonrası net dönem kârı %15 artışla 2,7 milyar TL seviyesine yükseldi.

Yatırımlara, ihracat, Ar-Ge ve inovasyonda liderliğe devam

Bu sene yurt içi ve yurt dışındaki değişken makroekonomik konjonktüre rağmen büyüme odaklı büyük çaplı yatırımlarımızı planladığımız şekilde gerçekleştirdik. Toplam 6,4 milyar TL rekor kombine yatırım yaptık.

Şirketlerimizin global bazda rekabetçi avantajlarını artırmak adına teknolojiye ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla öncü rolümüzü sürdürmek en önemli önceliklerimizden biri olmaya devam ediyor. Bu kapsamda bu yıl da Ar-Ge yatırımları ve patent geliştirme konusundaki liderliğimizi koruduk. Türk Patent Enstitüsü tarafından açıklanan “2013 Yılında En Çok Yerli Patent Başvurusu Yapan Firmalar” verilerine göre ilk 10’da Arçelik 1’nci sırada yer alırken, Ford Otosan 2’nci, Tofaş 6’ncı ve TürkTraktör 9’uncu oldu. Arçelik ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından ikinci kez “En İnovatif Şirket” ödülünü kazandı.

Bu yıl da Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından verilen ödüllerde şirketlerimiz başarılarını devam ettirdiler. Tüpraş ihracat liderliğini korurken, Ford Otosan 2’nci, Tofaş 5’inci ve Arçelik 6’ncı sırada yer aldı.

Yatırımlarımızı, borçlanma vadelerini uzatarak ve finansman kaynaklarını çeşitlendirerek uygun koşullarda finanse ettik. 2012 yılının Kasım ayında tamamlanan Tüpraş’ın 700 milyon ABD Dolar’lık yurt dışı piyasalardaki tahvil ihracına ilave olarak, 2013 yılında Arçelik 500 milyon ABD Doları ve Koç Holding 750 milyon ABD Doları tutarında yurt dışı tahvil ihraçlarını başarıyla tamamladı. Ayrıca, Tat, Aygaz, Setur ve Koçtaş da yurt içi piyasada uygun koşullarda uzun vadeli TL bazlı tahvil ihraç ettiler.

Yeni atılımlarla perçinlenen liderlik

Kaydettiğimiz güçlü büyüme, sektörlerimizdeki yurt içi ve yurt dışı liderlik pozisyonlarımızı daha da pekiştirdi. Bu yıl da enerji sektöründe petrol ve LPG’de açık ara üstünlüğümüzü koruduk.

2013 yılında Tüpraş’ın 2,7 milyar ABD Doları tutarındaki Fuel Oil Dönüşüm Projesi için 2,29 milyar ABD Doları harcandı ve projenin 2013 yılsonu itibarıyla %91,3’ü tamamlandı. Yatırımın tamamlanmasıyla ülkemizin enerji ithalatını yıllık net 1 milyar ABD Doları azaltmış olacağız.

Opet, sektöründe pazar payını en çok artıran şirket olarak bu yıl da 2’nciliğini korudu.

Aygaz Grubu, Aygaz-Mogaz-Lipet markalarıyla %29 düzeyindeki pazar payı ile sektörde açık ara liderliğini sürdürdü.

Türkiye’de otobüs dahil otomotiv pazarındaki liderliğimizi %24,5 pazar payı ile koruyoruz. 2013 yılında otomotiv pazarı beklentilerin üzerinde %9 büyüme gösterdi. Ancak otomobildeki büyüme %19 iken, ticari araç segmentinde %13 daralma oldu. Ford Otosan %12,8 pay ile toplam otomotiv pazarında liderliğini korurken, Tofaş %11,2 ile yılı 4’üncü sırada kapattı.

Ford Otosan, ürün geliştirmesini kendisinin yaptığı yeni Ford Courier için Gölcük’teki ikinci fabrikanın inşaatını tamamladı ve ön imalata başladı. Bu yatırımla 330.000 araçlık mevcut toplam kapasitenin 415.000’e çıkması planlanıyor. Şirketimiz ayrıca Türk otomotiv endüstrisinin en büyük mühendislik merkezinin temelini attı. 1.300 mühendisin çalışacağı yeni merkez 2014 yılı ilk yarısında devreye girecek.

Fiat ile Chrysler’in global entegrasyonu doğrultusunda, Tofaş’ın Kuzey Amerika’ya Doblo ihracatı projesi onaylandı. Bu yatırım ve aracın facelifti ile proje ömrü de 2018’den 2021’e uzadı. Geçtiğimiz sene yeni Linea’yı başarılı şekilde pazara sunan Şirketimiz, 2015 yılı ikinci yarısında üretimi başlayacak yeni otomobil projesi için hazırlıklara başladı.

Otokoç Otomotiv, 24.000’in üzerinde araç parkına ulaşmıştır. Kısa süreli kiralamalarda Türkiye’de lider olup; Avis markasıyla ise Asya, Avrupa ve Afrika bölgesini kapsayan bölgede en büyük 2’nci Avis lisansiyesi konumuna ulaştı.

Otokar tarafından yürütülen ve stratejik önemi olan milli tank projesi Altay, ilk iki prototip kış testlerini ve kritik tasarım testini geçti. Sabit atış testleri tamamlandı; 3’üncü ve 4’üncü prototiplerin üretimine başlandı. Otokar, dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden Çinli Foton firması ile girdiği işbirliği sonucunda “Atlas” kamyonu piyasaya çıkardı.

RMK Marine şirketimiz, sahil güvenlik gemileri TCSG Dost, TCSG Umut ve TCSG Güven’i 2013 yılı içerisinde törenle teslim etti. Projenin son gemisi olan TCSG Yaşam 2014 yılı içerisinde teslim edilecektir. Gemiler, 88 metre uzunluğunda ve 1.700 deplasman ton ağırlığındadır.

Pazarında açık ara liderliğini koruyan TürkTraktör’ün Adapazarı’ndaki yeni tesislerinin inşası hızla devam ediyor. 2014 Haziran’ında deneme üretiminin başlaması hedefleniyor. Şirketimiz ayrıca 2013’ün sonunda New Holland ve Case iş makinelerinin Türkiye’de satışını üstlendi.

Ülkemizde tartışmasız liderliğini devam ettiren Arçelik, yurt dışında artırdığı pazar payları ile markasını Batı Avrupa pazarında 2’nciliğe taşıdı. Böylece Arçelik, tüm Avrupa pazarında 3’üncü büyük şirket oldu. Şirketimiz, Romanya beyaz eşya pazarının lider markası Arctic’in Gaesti fabrikasındaki yeni üretim bandının açılışını gerçekleştirdi.

Yapı Kredi Bankası, Yapı Kredi Sigorta ve Emeklilik’in hisselerinin Allianz’a satışından konsolide bazda vergi sonrası 1,28 milyar TL gelir elde etti. Satış işlemi kapsamında Yapı Kredi Emeklilik’te %20’lik hisse korundu ve Allianz ile 15 yıllık bankasürans ortaklığına başlandı.

Yapı Kredi Bankası, bu yıl da kredi kartı alanındaki 24 yıllık liderliğini pekiştirdi. Finansal kiralama ve faktoring alanlarında açık ara lider olan Yapı Kredi, yatırım fonları ve hisse senedi işlem hacmi alanlarında da öncü konumunu sürdürdü.

Organize ev geliştirme pazarında açık ara lider olan Koçtaş, Türkiye’de faaliyetlerini durduran Praktiker’in en verimli 2 mağazasının alınması için anlaşma yaptı. Bayrampaşa Forum’daki açılışla birlikte Koçtaş 2013 yılında açtığı mağaza sayısını 5’e, toplam mağaza sayısını ise 41’e çıkarttı.

Tat, pastörize süt segmentinde yenilikçi ürün lansmanları ile %20 büyüme kaydederek pazar payını %42’ye ulaştırdı.

Setur duty free iş kolumuz 2013 yılında cirosunu bir önceki yıla göre %20 artırdı.

Şirketimiz, marina işletmeciliğinde portföyüne kattığı Çelebi Antalya ve Midilli Marina ile büyümeye devam ederek, toplam 10 marina ile pazar liderliğini pekiştirdi.

KoçSistem, bulut bilişim ve veri merkezi hizmetlerinde, Eurocloud 2013’ün Türkiye değerlendirmesinde Biletix için gerçekleştirdiği çözümle “Yılın En İyi Ticari Sektör Vakası” ödülünü kazandı. Şirket, çağrı merkezi faaliyetlerini İtalyan bilgi teknolojileri şirketi Comdata’ya devretti.

Koç Topluluğu olarak tüm bu başarılarımıza ulaşmakta en büyük desteği veren paydaşlarımıza teşekkürlerimizi arz etmek istiyorum. Hedefimiz her zaman kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanarak paydaşlarımız için sürekli ve yüksek getirili yatırımlara çevirebilmektir. Hem hissedar ve paydaşlarımıza hem de ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Saygılarımla

Osman Turgay Durak