Araştırma Geliştirme

Dünya genelinde Ar-Ge Harcamasında Türkiye’den en üst sırada yer alan topluluk

Koç Topluluğu, faaliyet gösterdiği sektörlerde teknoloji ve inovasyona öncülük ederek rekabet gücünü geliştirmeyi hedeflemekte; yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimliliği yüksek ürün ve hizmetlere odaklanmaktadır.

Koç Topluluğu, 2007-2012 yılları arasında yapılan 2,7 milyar TL’lik Ar-Ge harcamasına ek olarak 2013 yılında 677 milyon TL Ar-Ge harcaması gerçekleştirmiştir. Koç Topluluğu, Türkiye’nin özel sektör Ar-Ge harcamasının yaklaşık %10’unu gerçekleştirmektedir.

Koç Holding, Avrupa Komisyonu’nun Ar-Ge harcamalarının büyüklüğüne göre dünya genelinde oluşturduğu sıralamada 614’üncü sıraya yerleşmiş ve listede en üst sırada yer alan Türk şirketi olmuştur.

2005 yılında oluşturulan Koç Teknoloji Kurulu 2013 yılında Koç Teknoloji ve İnovasyon Kurulu olarak adını değiştirmiştir. Kurul’un düzenlediği Koç Teknoloji ve İnovasyon Günü’nde “İnovasyon Modelleri ve Açık İnovasyon Yönetimi” ve “İnovasyon Yönetiminde Trendler ve İnovatif Firma” konuları değerlendirilmiştir.

Avrupa Birliği (AB) Projeleri

Koç Holding şirketleri AB destekli proje platformlarında etkinliklerini artırarak devam etmişlerdir. AB 7. Çerçeve Programı’nda (7. ÇP) devam eden proje sayısı 14, Eureka’da 13’e ulaşmıştır.

Koç Sistem’in koordinatörlüğü ve Ford Otosan ile Tofaş’ın katılımlarıyla sürdürülen “C24Safety” isimli CelticPlus/Eureka Ar-Ge projesi tamamlanmıştır. Bu proje ile güvenli trafik için araçlar arası haberleşme teknolojilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Arçelik ve Koç Sistem’in yer aldığı “FIspace” 7. ÇP projesi Avrupa’nın gelecekteki rekabetçiliğini artırmayı hedefleyen AB girişimi kapsamındaki “FI-PPP” programının 5 Ar-Ge projesinden biridir. 20 milyon Euro’luk bütçesinin 13,5 milyon Euro’luk kısmını AB karşılamaktadır.

Tofaş “Robopartner” Projesi’nde 7. ÇP’de üretim teknolojileri alanında Proje Koordinatörlüğü rolü üstlenen ilk Türk firması olmuştur.

Yapı Kredi, “ADAX” isimli, karmaşık ortamda çalışan bir bilgi sistemine karşı saldırıları tespit etmek için uyarlanmış önlemler ile akıllıca ve hızlı tepki sağlayan çözümler geliştirilmesini amaçlayan ITEA2/EUREKA projesinde yer almaktadır. 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren Horizon2020 adı ile devam eden Çerçeve Programı’nda daha da etkin rol alabilmek için çalışmalara hız kesmeden devam edilmektedir.

Ödüller ve Etkinlikler

2’nci Ar-Ge Merkezleri Zirvesi, Arçelik’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilmiştir. Arçelik, Ford Otosan ve Tofaş standlarında sergiledikleri yenilikçi ürünlerle katılımcılardan büyük ilgi görürken; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri Ar-Ge merkezlerinin sergiledikleri ürünler konusunda bilgilendirilmiştir.

TİM tarafından ikincisi düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası”nda, “İnovasyon Liderliği” ödülüne Arçelik layık görülmüştür. Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, ödülü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştır.

Ford Otosan mühendisleri tarafından Ford’un İspanya fabrikasında devreye alınan yeni Transit Connect “Yılın Uluslararası Ticari Aracı” ödülünü kazanmıştır. 2013’te devreye alınan motor test merkezi uluslararası düzeydeki “Yılın Motor Test Merkezi” ödülünü kazanmıştır.

Aygaz, “Kamp Tüpü Model Belirleme Sistemi” projesi ile Dünya LPG Derneği (WLPGA) tarafından “Innovation Runner-up” ödülüne layık görülmüştür.

Tofaş, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) tarafından 40’ıncısı düzenlenen ödül töreninde “Ar-Ge ve İnovasyon” alanında 1’incilik ödülü kazanmıştır.

Savunma Sanayi

Otokar, Türkiye’nin ilk özgün tasarım paletli zırhlı aracı TULPAR’ı ve yeni askeri aracı URAL’ı ürün ailesine katmıştır. Kule sistemleri konusuna da odaklanan Otokar, bu alanda 6DOF’u (6 Eksenli Simülatör) devreye almıştır.

RMK Marine, Ar-Ge çalışmalarında bu dönem suüstü platformlarında kullanılan sistemlere odaklanarak ve TÜBİTAK desteğini de alarak “Çok Katmanlı Ölçeklenebilir Entegre Platform Yönetim Sistemi”ni geliştirmiştir.

Enerji

Tüpraş - Koç Üniversitesi ortaklığı ile “Enerji Sistemleri Geliştirme Merkezi - KÜTEM” hayata geçirilmiştir. “Eşanjörlerin Kirlilik Takibi, Modellenmesi, Simülasyonu ve Optimal Bakım Planlaması ile Rafineri Enerji Kayıplarının Azaltılması” konulu Ar-Ge projesi sonrası geliştirilen simülasyon programının saha uygulamaları başlatılmıştır.

Aygaz, 2013 yılında sürdürdüğü 3 adet TÜBİTAK TEYDEB destekli proje ile Ar-Ge çalışmalarına hız kazandırmıştır.

Çevre dostu, yenilikçi ve müşterilerinin yaşam standardını artıran ürünler

Otomotiv

Ford için yeni bir hafif ticari araç segmenti teşkil edecek Transit Courier’in Ford Otosan’ın Yeniköy fabrikasında devreye alımına başlanmıştır. Cargo kamyonlarında kullanılacak ve EU6 emisyonlarıyla uyumlu yeni Ecotorq motor ailesinin geliştirme çalışmalarına devam edilmiştir. Çin’deki Jiangling Motor Corporation firmasıyla kamyon motoru için teknoloji lisans anlaşması imzalanmış ve böylece Türk otomotiv sektöründe bir ilk gerçekleştirilmiştir.

Otokar, Tempo aracıyla kendisini pazar liderliğine taşıyan otobüs ürünlerine bir yenisini daha eklemiştir. Tehlikeli madde taşımacılığı alanında ADR yönetmeliğinin devreye alınması ile TSE’den Eliptik Tanker Treyler ve Kamyonüstü Tanker uygulamalarında Tasarım Onay Sertifikası alan ilk firma olmuştur. 8,5 tonluk Otokar Atlas hafif kamyonları pazara sunulmuştur.

Tofaş tarafından Doblo’nun hem Kuzey Amerika pazarına uyarlanması hem de Face Lift projesi için geliştirme çalışmaları sürdürülmüş, ayrıca Türkiye ve farklı ihraç pazarlarının ihtiyacını karşılamaya yönelik yeni bir Sedan araç için de yatırım kararı alınmıştır.

TürkTraktör tarafından geliştirilen Compact Orchard traktörüyle dar bağ ve bahçelerde rahat kullanım hedeflenmiştir. Müşteri talepleri doğrultusunda Narrow Orchard model traktörlerde tasarım odaklı iyileştirme çalışmaları yürütülmüştür. TEYDEB desteğiyle yürütülen Tier4 Emisyon Seviyesi Motorların Geliştirilmesi Projesi kapsamında 2 adet test sistemi işletmeye alınmıştır.

Dayanıklı Tüketim

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlemiş olduğu Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde “İnovasyon Liderliği” ödülünü alan Arçelik, “İlk ve Tek”ler kategorisinde Otomatik Çay Makinası, entegre dondurma makinasına sahip buzdolabı gibi yenilikçi ürünleri kullanıcıların beğenisine sunmuştur. Beko Dolphin Serisi çamaşır makinesi CHEARI tarafından düzenlenen “9. Çin Elektrikli Ev Aletlerinde İnovasyon Ödülü” töreninde “Yenilikçi Ürün” ödülüne layık görülmüştür. Yeni Nesil Yazar Kasa Mevzuatı’na uygun olarak hazırlanan, mali onayı alınan Beko YazarkasaPos cihazı pazara sunulmuştur.

Arçelik-LG şirketi 01.01.2014 itibarıyla Türkiye’de yürürlüğe giren, yeni enerji regülasyonuna uygun şekilde A – A+++ arasındaki enerji seviyesinde inverter ürünleri geliştirmiştir. Taze hava ihtiyacını karşılayacak şekilde tamamen Ar-Ge tarafından tasarlanmış ve patentlerle koruma altına alınmış Taze Hava Kiti’ni pazara sunmuştur.

Diğer

Koç Sistem’in Eureka platformunda 5 projesi onay almıştır. TÜBİTAK süreçleri devam eden 2 adet Eureka/ITEA2 ve Otokar’ın da proje paydaşı olarak yer aldığı 1 adet Eureka/CelticPlus projelerinin destek süreçleri başlamıştır.

Yapı Kredi, BT içinde Ar-Ge birimini kurmuştur ve 3 adet TEYDEB, 1 adet EUREKA projesi devam ettirmektedir. Fikir üretme potansiyelini değerlendirip yenilikçi fikirleri toplamak ve hayata geçirmek için EVREKA adı verilen portal oluşturulmuştur.